To moja wersja Ciasta Kilimandżaro. Ciasto czekoladowe z serem i morelami. Ciasto wyszło bardzo pyszne, choć trochę pracochłonne.
2 godz. 30 min
Składniki:
ciasto czekoladowe-białe:
-1 biała czekolada
-100 g. masła.
-3/4 szklanki cukru
-4 duże albo 5 małych jajek
-100 g. mąki tortowej
-1 śmietankowy budyń
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-50 g. kokosu
ciasto czekoladowe-ciemne:
-1 gorzka czekolada
-100 g. masła
-3/4 szklanki cukru
-4 duże albo 5 małych jajek
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mielonych orzechów
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml. frużeliny jagodowej
masa morelowa:
-1 puszka moreli-820 g.
-1 śmietankowy budyń
-2 galaretki brzoskwiniowe
-150 g. masła
krem serowy:
-1 kg. sera-wiaderko
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 szklanka cukru pudru
-1 śmietan-fix
-30 g. żelatyny
-trochę więcej niż pół szklanki wody
Czekoladowe ciasto ''kilimandżaro'' z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto czekoladowe-białe- Czekoladę rozpuścić z masłem, na parze albo małym ogniu. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z budyniem i proszkiem ale już mieszać delikatnie łopatką.Na koniec wmieszać kokos, ale nie za długo. Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175 *.
2.Po przestygnięciu, posmarować frużeliną.
3.ciasto czekoladowe-ciemne-Postąpić jak z ciastem białym z tym że na koniec domieszać kawę i orzechy.
4.masa morelowa- Morele odsączyć i zblenderować. Na soku ugotować budyń, odstawić i zaraz dodać galaretki. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać mus z moreli. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając.
5.krem serowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Potem porcjami dodawać ser a na koniec żelatynę. Krótko zmiksować, wyłożyć na frużelinę i rozsmarować.
6.Przykryć ciemnym ciastem.
7.polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, rozpuścić nad parą. Chwilkę przestudzić i posmarować ciasto.
8.Białą polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu i polać placek w esy-floresy.
Komentarze