Czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie, ale nadal będzie płynna, rozsmarować ją łyżeczką na folii spożywczej tworząc 12 kół o średnicy około 7-8 cm. Najlepiej posłużyć się specjalnymi obręczami lub wcześniej wyciąć z kartki papieru pomocnicze kółka i podłożyć je pod folię. Powinniśmy otrzymać 12 identycznych kół. Czekoladowe koła schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia białej czekolady.
2.Krem: Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W małym garnuszku zagotować troszkę czerwonej porzeczki, by puściła sok. 2 łyżki przestudzonego soku dodać do mascarpone i wymieszać, by serek delikatnie zabarwił się na różowo.
3.Składanie: Na czekoladowe kółko wycisnąć trochę kremu. Na kremie poukładać czerwone porzeczki. Przykryć drugim czekoladowym kółkiem i ponownie wycisnąć troszkę kremu, poukładać porzeczki i przykryć ostatnim kółkiem z białej czekolady. Na wierzch wieżyczek po raz ostatni wyłożyć krem i porzeczki. Deserki są gotowe do spożycia. Smacznego!
Komentarze