Czekoladowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawiamy. Żółtka ubijamy z resztą cukru w kąpieli wodnej na puszystą masę. Studzimy. Dodajemy roztopioną i nieco wystudzoną czekoladę, kakao i cukier waniliowy. Mieszamy z rozczynem i mąką. Wyrabiamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
2.Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką małej formy z kominem. Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 170 °C. Studzimy.
3.Przygotowujemy polewę: do mleka wsypujemy cukier i gotujemy gęsty syrop. Lekko studzimy i mieszamy z kakao oraz mlekiem w proszku. Mieszając, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy z masłem i polewamy babkę.
Komentarze