Czekoladowa baba

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię film, dawną muzykę polską i spacery po lesie z ukochanym psem. Wielką radość sprawiająmi spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    6 żółtek
    białko
    6 łyżek cukru
    4 dag świeżych drożdży
    10 dag gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki kakao
    3/4 szkl. mleka
    op. cukru waniliowego

    Polewa:
    60 ml mleka
    11 dag cukru
    6 dag pełnego mleka w proszku
    3 dag kakao
    łyżka masła

Czekoladowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawiamy. Żółtka ubijamy z resztą cukru w kąpieli wodnej na puszystą masę. Studzimy. Dodajemy roztopioną i nieco wystudzoną czekoladę, kakao i cukier waniliowy. Mieszamy z rozczynem i mąką. Wyrabiamy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
  • 2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką małej formy z kominem. Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 170 °C. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy polewę: do mleka wsypujemy cukier i gotujemy gęsty syrop. Lekko studzimy i mieszamy z kakao oraz mlekiem w proszku. Mieszając, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy z masłem i polewamy babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy