Czarny dorsz w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Czas na pyszną rybkę w sosie kurkowym. Tak przyrządzoną rybkę jadłam rok temu w czasie wakacji nad morze. Postanowiłam akurat dziś przygotować ją w domku i powrócić do smaków z wakacji. Wyszło pyysznie

Składniki:

  • 500 g mrożonych filetów z czarnego dorsza

    300 g mrożonych całych kurek

    180 g jogurtu greckiego

    100 ml wody

    sól, pieprz czarny mielony, cytrynowa przyprawa do ryb

    1 łyżka mąki do sosu + mąką do oprószenia ryby

Czarny dorsz w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Rybę opłukujemy pod bierzącą wodą i układamy na desce. Ryby delikatnie oprószamy przyprawą cytrynową

    2.Na patelni roztapiamy 1 łyżeczke masła, wrzucamy kurki i przesmażamy do momentu odparowania wody spod grzybów.

    3.Do jogurtu dodajemy wodę, i mąkę. Mieszamy do połączenia składników

    4,Sos wlewamy do grzybów i dusimy od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje – około 7 minut

    5.Rybę obtaczamy w mące i smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor – około 7 min z każdej strony

    6.Rybe wykładamy na talerz i polewamy sosem . Podajemy np z pieczonymi talarkami ziemniaków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy