Czosnkowe kuleczki ziemniaczane

4.5 (167 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Oto przepyszne, miękkie w środku a jednocześnie otoczone wspaniałą chrupką skórką kuleczki ziemniaczane. Ich przygotowanie jest bajecznie proste a na pewno urozmaicą obiady :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka: 200 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól, czosnek, oregano do smaku: 1 sztuka
    - olej do smażenia ( głęboki): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czosnkowe kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną, wyjmujemy do miseczki, studzimy. Ostudzone ziemniaki zgniatamy, wbijamy do nich 2 jajka i dodajemy mąki ( około 100g na początek). Zagniatamy. Do powstałej masy dodajemy czosnek i oregano, całkiem sporo, tak aby ich smak był wyczuwalny. Masę ponownie zagniatamy i próbujemy. Jeśli smakowo już nam odpowiada dosypujemy kolejne porcje mąki dopóki powstała masa nie będzie się bardzo mocno lepiła do rąk. Następnie formujemy z niej kuleczki i wrzucamy na rozgrzany olej w garnku (oleju ma być tyle aby przykrywał powstałe kulki ziemniaczane) lub we frytkownicy. Wyjmujemy łyżką gdy się ze złocą.
  • 2. Zapraszam też na http://od-kuchni.blog.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować