Oto przepyszne, miękkie w środku a jednocześnie otoczone wspaniałą chrupką skórką kuleczki ziemniaczane. Ich przygotowanie jest bajecznie proste a na pewno urozmaicą obiady :)
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- ziemniaki: 1 kilogram
- mąka: 200 gramów
- Jajko: 2 sztuki
- sól, czosnek, oregano do smaku: 1 sztuka
- olej do smażenia ( głęboki): 1 sztuka
Czosnkowe kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną, wyjmujemy do miseczki, studzimy. Ostudzone ziemniaki zgniatamy, wbijamy do nich 2 jajka i dodajemy mąki ( około 100g na początek). Zagniatamy. Do powstałej masy dodajemy czosnek i oregano, całkiem sporo, tak aby ich smak był wyczuwalny. Masę ponownie zagniatamy i próbujemy. Jeśli smakowo już nam odpowiada dosypujemy kolejne porcje mąki dopóki powstała masa nie będzie się bardzo mocno lepiła do rąk. Następnie formujemy z niej kuleczki i wrzucamy na rozgrzany olej w garnku (oleju ma być tyle aby przykrywał powstałe kulki ziemniaczane) lub we frytkownicy. Wyjmujemy łyżką gdy się ze złocą.
Komentarze