Czosnkowa zupa - krem

4.99 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Coś rozgrzewającego, wzmacniającego odporność, aromatycznego i pysznego na obiad? Ta zupa spełnia wszystkie warunki ;) Po raz pierwszy zupy czosnkowej skosztowałam w restauracji i tak mi przypadła do gustu, że spróbowałam odtworzyć ten smak :)

Składniki:

  • na 2 – 3 porcje:

    1 marchewka
    1 pietruszka
    biała część pora
    1 cebula
    2 ziemniaki
    8-9 ząbków czosnku
    3 łyżki masła
    50g serka topionego śmietanowego lub Gouda
    1/2 szkl słodkiej śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka
    1 – 2 kromki chleba
    1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego lub ziół prowansalskich
    kwaśna śmietana i szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czosnkowa zupa - krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę i marchew obrać, włożyć do garnka i zalać 1,5l wrzątku, gotować aż warzywa lekko zmiękną. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle, dodać pora, chwilę podsmażyć. Następnie dodać obrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża i pokrojone ząbki czosnku, na koniec ziemniaki pokrojone w kostkę i całość podsmażyć. Dodać do wywaru, gotować do miękkości ziemniaków. Wrzucić serek topiony i przyprawy, mieszać do rozpuszczenia się serka. Mąkę dokładnie rozprowadzić w śmietanie, zahartować i dodać do zupy. Całość gotować jeszcze przez chwilę, następnie zmiksować blenderem.
  • 2. Chleb pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na maśle, pod sam koniec smażenia oprószyć czosnkiem niedźwiedzim lub ziołami prowansalskimi. Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami, szczypiorkiem oraz szczyptą mielonej słodkiej papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować