Czosnkowa zupa krem

0 (0 ocen)

Zupa przepełniona aromatem czosnku, bardzo kremowa i śmietankowa. Krem zagęszczony w prosty sposób - dzięki dodatkowi ziaren ryżu.

Składniki:

  • 2 duże główki czosnku
    250 g białej cebuli (4 małe sztuki)
    3 łyżeczki masła
    500 ml śmietanki 12%
    9 szklanek bulionu warzywnego
    2/3 szklanki suchego ryżu
    2 liście laurowe
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki Krem

Czosnkowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnkowa zupa krem 1. Obrane ząbki czosnku pokroić w plastry, przełożyć do garnka z rozpuszczonym masłem, wsypać kurkumę - dusić 5 min.
  • Czosnkowa zupa krem 2. W osobnym garnku zagotować bulion, dodać liście laurowe oraz pokrojoną w plastry cebulę. Gotować 15 min.
  • Czosnkowa zupa krem 3. Po tym czasie liście i cebulę wyjąć - liście wyrzucić, cebulę zachować.
  • Czosnkowa zupa krem 4. Do bulionu dodać przygotowany czosnek, wsypać ryż.
  • Czosnkowa zupa krem 5. Gotować 30 min.
  • Czosnkowa zupa krem 6. Zupę zblendować.
  • Czosnkowa zupa krem 7. Następnie wlać śmietankę i ponownie zagotować. Krem doprawić do smaku. Do każdej porcji zupy dodać odłożoną wcześniej cebulę.

Porady

Krem czosnkowy najlepiej smakuje z grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować