Czosnkowa ćwikła

2 (4 ocen)

Świetna alternatywa tradycyjnej ćwikły z chrzanem, o przyjemnym, korzennym smaku, z miodową nutą.

Składniki:

  • 750 g czerwonych buraków
    10 ząbków czosnku
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    1/4 łyżeczki imbiru mielonego
    do smaku - sól, płynny miód, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

2 (4 ocen)

Czosnkowa ćwikła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnkowa ćwikła 1. Buraki obrać, ugotować do miękkości w wodzie bez dodatków, odcedzić i wystudzić. Następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek zetrzeć na tych samych oczkach, co buraki. Wsypać kminek i imbir. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Odłożyć w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.

Porady

Ilość czosnku można nieco zmniejszyć, jeśli nie przepadamy za ostrą wersją ćwikły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować