Tak przygotowany pstrąg to po prostu mistrzostwo świata! Długie marynowanie w dużej ilości soli sprawia, że skóra jest chrupiąca, a mięso soczyste i aromatyczne dzięki ząbkom czosnku. Polecam, rybka w takiej postaci zasmakuje każdemu.
Czosnkowo-ziołowy pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sól mieszamy z pieprzem ziołowym w miseczce. W osobnej miseczce mieszamy czosnek mielony, kurkumę i zioła prowansalskie. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na pół.
2.Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy głowy (nie jest to konieczne). Pstrągi z każdej strony (po wierzchu) nacieramy jedną łyżką mieszanki soli i pieprzu. W środku (w nacięciu po patroszeniu) nacieramy mieszanką z mielonego czosnku i kurkumy. Wkładamy 4 kawałki czosnku. Talerz z rybami zawijamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
3.Ryby pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Komentarze