Czosnkowo-ziołowy pstrąg z piekarnika

5 (184 ocen)

  • 45 min

Tak przygotowany pstrąg to po prostu mistrzostwo świata! Długie marynowanie w dużej ilości soli sprawia, że skóra jest chrupiąca, a mięso soczyste i aromatyczne dzięki ząbkom czosnku. Polecam, rybka w takiej postaci zasmakuje każdemu.

  • 45 min

Składniki:

  • -4 pstrągi
    -8 ząbków czosnku
    -4 łyżki soli
    -2 łyżki pieprzu ziołowego
    -po pół łyżeczki: czosnku mielonego, kurkumy i ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Czosnkowo-ziołowy pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Sól mieszamy z pieprzem ziołowym w miseczce. W osobnej miseczce mieszamy czosnek mielony, kurkumę i zioła prowansalskie. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na pół.
  • 2 2. Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy głowy (nie jest to konieczne). Pstrągi z każdej strony (po wierzchu) nacieramy jedną łyżką mieszanki soli i pieprzu. W środku (w nacięciu po patroszeniu) nacieramy mieszanką z mielonego czosnku i kurkumy. Wkładamy 4 kawałki czosnku. Talerz z rybami zawijamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  • 3 3. Ryby pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować