Cytrynowy sernik na zimno z dodatkiem syropu do wody przekładany kolorowymi galaretkami. Cieszy nie tylko nasze podniebienia ale i wzrok .
Składniki:
1 kg sera twarogowego na sernik w wiaderku
80 g masła
70 g cukru
4 galaretki ( cytrynowa, wiśniowa, pomarańczowa, agrestowa)
4-5 łyżek syropu do wody o smaku cytrynowym
winogrono jasne do dekoracji
Cytrynowy kryształek - sernik z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naszykuj 4 miski. Do każdej z nich nalej po 200 ml wrzącej wody.
Do każdej miseczki dodaj po 1 galaretce i rozpuść je.
Galaretki : pomarańczowa , agrestowa i wiśniowa wstaw do lodówki by dobrze stężały
2.Do garnka włóż masło i cukier. Utrzyj za pomocą miksera.
Do utartego masła z cukrem dodaj ser oraz syrop do wody. Miksuj
3.Do masy serowej dodaj tężejącą galaretkę cytrynową cały czas miksując
4.Na dno tortownicy wylej 1/3 masy serowe, za pomocą łyżki dodawaj kawałeczki galaretek,
5.Na galaretki wylej kolejne 1/3 masy serowej, nałóż pozostałą część galaretek i zalej pozostałą masą serową
6.Ciasto włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem ozdób winogronem
Komentarze