Mięciutki puszysty biszkopt,orzeźwiający mało słodki krem z ananasa i kwaskowa galaretka cytrynowa tworzą smaczną całość,polecam to ciasto na wszelkie okazje
Cytrynowy ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier,zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka,a następnie zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny i łyżką soku cytrynowego.
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 23/39 cm.Piec 25 minut w temp 160*c.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
2.Krem:
Ananasy osączyć z zalewy zagotować zalewę z łyżka cukru i połową szklanki wody,w pozostałej połowie wody rozprowadzić proszek budyniowy wlać do wrzącego soku i ugotować budyń.Wystudzić.
3.Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz żółtka zmiksować pod koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy.Tak przygotowanym kremem przełożyć biszkopt,zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi przygotowanymi wg przepisu na opakowaniu.Udekorować schłodzić w lodówce.
Porady
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy ładnie się kroi.
Komentarze