Cytrynówka wielkopolska

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 20 cytryn
    3/4 wagi cytryn-cukru
    1 l niegazowanej wody mineralnej
    1 l spirytusu (w 2 półlitrówkach)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Cytrynówka wielkopolska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynówka wielkopolska 2 1. Cytryny umyć ,następnie bardzo cienko obrać ze skórki (by było jak najmniej białego miąższu). Skórki włożyć do dużego słoika ,zalać spirytusem ,tak aby przykrył on skórki. Słoik zakręcić.
  • Cytrynówka wielkopolska 3 2. Obrane ze skórek cytryny obrać z białego miąższu.
  • Cytrynówka wielkopolska 4 3. Cytryny pokroić w plasterki ,włożyć do dużego słoja ,po czym zasypać cukrem i odstawić na 4-5 dni.
  • 4. Po upływie tego czasu odlać syrop cytrynowy ,plastry cytryn odcisnąć przez gazę. Zlać spirytus ze skórek-lekko rozcieńczyć z wodą mineralną ,następnie roztwór spirytusu wlać do syropu z cytryn ,wymieszać. Z drugiej półlitrówki powoli dolewać spirytus wraz z wodą ,aż płyn osiągnie wymaganą moc. Po przelaniu do butelek ,odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować