Cytrynowiec

4.5 (185 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam orzeźwiający kwaśny smak cytryn. Cytrynowiec jest kwaskowo - słodkim ciastem, a jego smak Was zaskoczy! Jakbyście jedli cytrynę w całości wraz ze skórką :)

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g masła,
    300 g śmietany,
    300 g mąki tortowej,
    2 duże cytryny,
    300 g cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy tworzenia ciasta 1. Mąkę, śmietanę i miękkie masło ( może być nawet rozpuszczone ) przekładamy do głębokiej miski. Zagniatamy z nich ciasto, aż masa będzie zwięzła i jednolita. miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut. Tymczasem dokładnie szorujemy cytryny pod bieżącą wodą, a następnie parzymy wrzątkiem aby pozbyć się goryczy. Cytryny miksujemy w całości bądź przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do powstałej masy cytrynowej dodajemy cukier i dokładnie mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Ciasto które na początku wyrobiliśmy, dzieli na 2 części. Jedną część wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wylewamy cytrynową masę, na górę wykładamy pozostała część masy mi powstała masa nie wystarczyła na porycie góry ciasta , więc dorobiłam na szybko niewielką ilość kakaowego ciasta kruchego). Nastawiamy piekarnik na 230 st C . Pieczemy ok 25 minut, aż ciasto nabierze jednolitego złocistego koloru. Po wystygnięciu, ciasto kroimy na zgrabne kwadraciki i zajadamy ! ;)

Porady

Tą samą wersję ciasta można przygotować dodając zamiast cytryn pomarańcze. Wtedy to już nie będzie cytrynowiec ale...pomarańczowiec ? Nieważne jak brzmi, ważne że smakuje :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować