Cytrynowe cupcakes z bezą włoską

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Przepyszne słodko-kwaśne cytrynowe cupcakes z wyśmienitą prze-słodką gęstą a zarazem delikatną bezą włoską. Proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Bezę tą można również opalić palnikiem lub piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • Muffinki cytrynowe
    300 gram mąki pszennej
    170 gram cukru kryształu
    2 jajka
    100 ml soku z 2 cytryn + starta skórka
    60 ml maślanki
    125 ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Beza włoska
    4 białka
    60 ml wody
    300 gram cukru kryształu
    barwnik spożywczy niekoniecznie
    Dodatkowo
    kolorowe posypki
    cukrowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowe cupcakes z bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki cytrynowe
    Sparzyć cytryny, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać dodać skórkę pomarańczową.
    Cukier utrzeć z jajkami mikserem. Dodać maślankę oraz olej i wymieszać.
    Na koniec dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do foremek do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut. Babeczki powinny być lekko przyrumienione.
    Beza włoska
    W małym garnuszku umieścić 260 g cukru, 60 ml wody i ekstrakt z wanilii. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika NIE WOLNO MIESZAĆ! (cukier zacznie się z powrotem krystalizować!) do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC (245ºF).
    W międzyczasie, gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC zacząć ubijać białka dodając 40 g cukru. Białka ubijać jak na bezy. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnąć go z palnika, obroty miksera zwiększyć do maksimum i powoli, cienką strużką wlewać syrop cukrowy nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez około 10 minut. Ostudzić bezę.
    Dodać odrobinę barwnika i zmiksować. Ja użyłam różowego barwnika w proszku, można użyć także żelowy.
    Wykończenie
    Krem bezowy przełożyć do rękawa cukierniczego. Dowolnie udekorować muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować