Przepyszne ciasto maślane z truskawkami, lekko sypkie dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej. Pachnące cytryną.
Składniki:
6 jajek
300 g masła
300 g cukru
300 g mąki pszennej tortowej
300 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka z 1 cytryny
Ok. 8 truskawek
Cytrynowe ciasto piaskowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
W misce utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierać.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek do pieczenia i startą skórkę z 1 całej cytryny. Wsypać całość do masy maślano-jajecznej i zmiksować dokładnie.
Masę przełożyć do dwóch keksówek (9x18cm) wyścielonych papierem. Wyrównać. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Ułożyć na cieście i lekko wcisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
Komentarze