Cytrynowa baba wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lekko podgrzane mleko dodaj do drożdży, posyp je łyżką cukru i łyżką mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, wbij jajka, wlej zaczyn, dodaj skórkę cytrynową i wyrób na gładkie ciasto.
3.Wlej rozpuszczone i schłodzone masło i wyrabiaj około 20 min, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
4.Miskę przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą dużej formy na babkę.
5.Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia (tym razem na kilkanaście minut).
6.Wstaw do piekarnika nagrzanego do około 175 stopni C i piecz, aż babka będzie złotawa.
7.Zimną babę polej cytrynowym lukrem (Sok z około połowy cytryny połącz z jedna szklanka cukru pudru. Masa w tym momencie będzie na pewno za gęsta, dodaj do niej łyżkę mleka. Ponownie zamieszaj. Powinno być OK :) Jeżeli dalej jest za gęste dodaj odrobinę więcej mleka, jeżeli lukier wyszedł za rzadki - dodaj cukru pudru)
8.Przepis znaleziony na forum cin cin, ale zmodyfikowany przeze mnie.
Komentarze