Cytrynowa baba wielkanocna

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 10 osób
  • Średni

Smak babki połączony z cytrynowym lukrem przypomina mi lato, słońce i kolory - dokładnie z tym kojarzy mi się Wielkanoc.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże: 50 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka: 4 szklanki
    - żółtko: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 0.5 opakowania
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - skórka z cytryny starta: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa baba wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko podgrzane mleko dodaj do drożdży, posyp je łyżką cukru i łyżką mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, wbij jajka, wlej zaczyn, dodaj skórkę cytrynową i wyrób na gładkie ciasto.
  • 3. Wlej rozpuszczone i schłodzone masło i wyrabiaj około 20 min, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
  • 4. Miskę przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą dużej formy na babkę.
  • 5. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia (tym razem na kilkanaście minut).
  • 6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do około 175 stopni C i piecz, aż babka będzie złotawa.
  • 7. Zimną babę polej cytrynowym lukrem (Sok z około połowy cytryny połącz z jedna szklanka cukru pudru. Masa w tym momencie będzie na pewno za gęsta, dodaj do niej łyżkę mleka. Ponownie zamieszaj. Powinno być OK :) Jeżeli dalej jest za gęste dodaj odrobinę więcej mleka, jeżeli lukier wyszedł za rzadki - dodaj cukru pudru)
  • 8. Przepis znaleziony na forum cin cin, ale zmodyfikowany przeze mnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować