CYTRYNOWO MIODOWY ŁOSOŚ

0 (0 ocen)

Tak przygotowany łosoś na pewno zachwyci partnera lub partnerkę podczas romantycznej kolacji.Potrawa delikatna i smaczna.Dodatek miodu i melisy sprawia,że potrawa jest pyszna.

Składniki:

  • 0,50 kg. filet z łososia świeży
    1 łyżka pokrojonych listków melisy
    1 woreczek ryżu białego
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    2 cytryny sok
    ok.2 łyżeczek miodu naturalnego

    sól,pieprz cytrynowy,cukier do smaku.oliwa do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cytrynowo miodowy łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytrynowo miodowy łosoś 1. Filet umyć,usunąć skórę i ewentualne ości,osuszyć papierowym ręcznikiem.Za pomocą foremek do wykrawania ciastek wyciąć 4 serduszka z grubszego kawałka filetu.Pozostały filet pokroić w kostkę.Wszystko skropić dość mocno sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym.
  • cytrynowo miodowy łosoś 2. Na patelni rozgrzać oliwę,przesmażyć krótko z dwóch stron serduszka,zdjąć z patelni,zabezpieczyć przed wystudzeniem.
  • cytrynowo miodowy łosoś 3. Na tłuszcz przełożyć kostki łososia i chwilę smażyć,
  • cytrynowo miodowy łosoś 4. Odłożyć część kostek a pozostałe rozdrobnić blenderem.Rozdrobnionego łososia przełożyć do garnka,dolać 1/2 szk.gorącej wody i chwilę gotować.Całość doprawić do smaku solą,pieprzem,sokiem z cytryny,wlać miód do smaku i gotować do czasu jego rozpuszczenia.Włożyć kostki łososia,wsypać pocięte listki melisy i już nie gotować.
  • cytrynowo miodowy łosoś 5. Do garnka wlać 1 1/2 szk.wody,przyprawić do smaku solą,pieprzem cytrynowym,sokiem z cytryny i cukrem,włożyć masło,otartą skórkę z cytryny i zagotować.
  • cytrynowo miodowy łosoś 6. Do gotującego się wody wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu mieszając,aż osiągnie 3/4 objętości.Zdjąć z ognia,garnek przykryć pokrywką,owinąć w ręcznik i gruby koc,wstawić w ciepłym miejscu aby ryż doszedł.
  • cytrynowo miodowy łosoś 7. Talerz ozdobić owocami,liśćmi sałaty i listkami melisy.Z ryżu uformować za pomocą foremek serduszka,ułożyć na ozdobionym talerzu,dołożyć serca i kostki łososia.

Porady

Ryż należy przygotować 2 godz.wcześniej przed przyrządzaniem łososia wówczas wszystko będziemy mieli ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować