Cytrynowo-limonkowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy, oraz proszek do pieczenia. Cukier trzcinowy można oczywiście zastąpić zwykłym cukrem. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej, jajko, sok oraz skórkę z limonki i z cytryny. Pamiętajcie, żeby przed otarciem skórki, dokładnie umyć i sparzyć owoce. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut. Gdy muffiny wystygną, możemy je udekorować. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej wierzch muffinek, a następnie - zanim czekolada stężeje - posypujemy skórką otartą z cytryny i limonki.
Komentarze