Cytrynowo-limonkowe muffiny

4.5 (155 ocen)

  • 10 min

Cytryny, limonki i biała czekolada to połączenie idealne.

  • 10 min

Składniki:

  • Muffiny
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - skórka otarta z 1 limonki
    - skórka otarta z jednej cytryny
    - sok wyciśnięty z 1 limonki
    - sok wyciśnięty z 1 cytryny
    - 1 szklanka mleka
    - 1/2 szklanki oliwy
    - 1 jajko

    Do dekoracji
    - biała czekolada
    - skórka otarta z limonki
    - skórka otarta z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Cytrynowo-limonkowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy, oraz proszek do pieczenia. Cukier trzcinowy można oczywiście zastąpić zwykłym cukrem. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej, jajko, sok oraz skórkę z limonki i z cytryny. Pamiętajcie, żeby przed otarciem skórki, dokładnie umyć i sparzyć owoce. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut. Gdy muffiny wystygną, możemy je udekorować. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej wierzch muffinek, a następnie - zanim czekolada stężeje - posypujemy skórką otartą z cytryny i limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować