Cytryny na zimę w korzennym syropie

4.42 (155 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób

Mróz za oknem, ciepły kocyk i pyszna korzenna herbata z cytrynką. Może być przyjemniej? Taka cytrynka z aromatem wanilii i cynamonu jest wyśmienita do zimowej herbaty (najlepiej razem z korzennym syropem).

  • 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 cytryny
    1,5 szklanki wody
    szklanka cukru
    laska cynamonu
    laska wanilii
    1 anyż gwieździsty
Wystaw ocenę:

4.42 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Cytryny na zimę w korzennym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małe słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C.
    Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni C.
    Nie ma potrzeby pasteryzować. Tak przygotowane cytryny wytrzymują co najmniej pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

image-0x0c0xu

To może cię zainteresować