Cycek teściowej / słodka teściowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wlać na blachę (u mnie 25/35) i piec w tem. 160-180*C około 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
2.Placek makowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w tem. 160-180*C przez 30-40 min.
3.Masa do przełożenia:
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito (ja odcedzałam przez przeznaczoną do podobnych celów pieluchę tetrową). Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
4.Kolejność przekładania:
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa -ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.
Komentarze