Cynamonowe kopytka na słodko

4.38 (162 ocen)

  • 50 min

Robi się je jak zwykłe kopytka, ale sekret ich smaku tkwi w dodatku skórki z cytryny w cieście oraz masełku do polania ich i aromatycznej, cynamonowej posypce. Czasami podaję je z odrobiną prażonych jabłek.

  • 50 min

Składniki:

  • Kopytka:
    - 70 dag ziemniaków,
    - 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - łyżka mąki pszennej,
    - łyżeczka masła,
    - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny.
    Ponadto:
    - ok. 5 dag masła do polania,
    - 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego),
    - łyżka cynamonu.
Wystaw ocenę:

4.38 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Kopytka

Cynamonowe kopytka na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj, osącz, przeciśnij przez praskę, dodaj
    masło, ugnieć.
    Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1/2 łyżeczki
    startej na tarce o drobnych oczkach skórki z cytryny, zagnieć gładkie
    ciasto. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na ukośne kawałki. Wrzucaj na
    posolony wrzątek, gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  • 2. Masło stop. Cukier wymieszaj z cynamonem. Ugotowane kopytka wyjmij
    łyżką cedzakową, wykładaj na talerze, polewaj stopionym masłem i
    posyp cukrem z cynamonem.

Porady

Można je podawać także z prażonymi jabłuszkami albo z dodatkiem domowej konfitury owocowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować