Pyszne i banalnie proste w wykonaniu kruche ciasteczka o wyraźnym cynamonowym smaku. Wykrawane w kształcie gwiazdki będą odpowiednie na świąteczny stół:)
Składniki:
180 g masła ( zimnego)
80 g cukru pudru
240 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu w proszku
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do dekoracji:
1 czekolada gorzka lub mleczna ( z dużą zawartością kakao)
1 łyżka masła
opcjonalnie płatki migdałowe
Cynamonowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto można wyrabiać w misie lub na stolnicy.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki krótko wyrabiać aż utworzą gładką kulę. Owinięte w folię ciasto włożyć do lodówki na ok 30 minut.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm ( jak najmniej podsypując mąką), Wykrawać ciasteczka i układać na przygotowanej blaszce ( wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10-12 minut.
3.Ciasteczka można polukrować bądź ozdobić czekoladą.
Czekoladę rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dowolnie dekorować ciasteczka.
Smacznego:)
Komentarze