Cukiniowe placki po węgiersku

4.5 (154 ocen)

Tata przyniósł z ogrodu wielką cukinię, więc przygotowałam takie danie :)

Składniki:

  • placki:
    1/2 dużej cukinii
    2 jajka
    ok 1 szklanki mąki
    1 cebula
    sól, pieprz

    sos:
    70 dkg szynki wieprzowej
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    marynata:
    po kilka gałązek szczypiorku, tymianku i oregano
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
    sok z 1/2 cytryny
    3-4 łyżki oleju

    do posypania:
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Placki Sos pomidorowy Sos mięsny

Cukiniowe placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamarynowane mięsko 1. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do pojemnika. Dodać posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Skropić sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Masa cukiniowa 2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubym oczku i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków. Do warzyw dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki wody. Smażyć do zgęstnienia.
  • Smażące się placki 4. Z masy cukiniowej smażyć na złoty kolor placki. Na talerzu ułożyć placek, polać sosem, przykryć drugim plackiem, wierzch udekorować sosem i zielona pietruszką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować