marynata:
po kilka gałązek szczypiorku, tymianku i oregano
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oleju
Cukiniowe placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do pojemnika. Dodać posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Skropić sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
2.Cukinię zetrzeć na tarce o grubym oczku i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków. Do warzyw dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki wody. Smażyć do zgęstnienia.
4.Z masy cukiniowej smażyć na złoty kolor placki. Na talerzu ułożyć placek, polać sosem, przykryć drugim plackiem, wierzch udekorować sosem i zielona pietruszką. Smacznego :)
Komentarze