Szybko się je robi i jest zdrowe. Często gości na naszym stole.
15 min
Składniki:
• 40 dag cienkiej kiełbasy lub innej wędliny
• 2 cebule
• 2 duże cukinie
• 1 strąk czerwonej i żółtej papryki
• 1 puszka pomidorów w kawałkach
• zioła, papryka, sól, pieprz, olej
Cukiniowe leczo z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebule obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kiełbasę i smaż 5 minut. Następnie dodaj cebulę i smaż razem jeszcze kilka minut, aż cebula się zezłoci. Przełóż do garnka.
2.Cukinie umyj dokładnie, pozostaw skórkę i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię, na której smażyła się kiełbasa z cebulą. Przesmaż krótko, posypując solą. Przełóż do garnka.
3.Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj. Dodaj pomidory w kawałkach i duś z dodatkiem łyżeczki słodkiej papryki, sporej szczypty pieprzu oraz suszonych ziół (np. majeranku, bazylii, oregano) około 15 minut.
4.Gotowe leczo dopraw jeszcze raz do smaku sola i pieprzem. Można podawać z ryżem, ale najlepsze jest z pieczywem.
Komentarze