Cukiniowe klopsiki z sosami

0 (0 ocen)

Zdrowy obiad, pełen witamin.

Składniki:

  • Klopsiki:
    600 g cukinii
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 kromki chleba tostowego
    sól, pieprz
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    olej do smażenia
    Sosy:
    1 puszka pomidorów w zalewie
    zioła prowansalskie
    400 g mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

Cukiniowe klopsiki z sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy, tak samo czosnek. Chleb tostowy rozdrabniamy.
  • 2. Cukinię mieszamy z cebulą i czosnkiem, solimy i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na około 30 minut i osączmy z soku, który się wytrąci. Następnie dodajemy do warzyw chleb, jajka i mąkę. Wyrabiamy dokładnie i formujemy małe klopsiki. Smażymy je na złoty kolor
  • 3. Szpinak dusimy z czosnkiem i doprawiamy go do smaku.
  • 4. Pomidory rozdrabniamy i dusimy z ziołami prowansalskimi, aż sok odparuje, doprawiamy do smaku.
  • 5. Klopsiki podajemy z sosami i ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy