Cukiniowo-ziemniaczane puree zapiekane

0 (0 ocen)

Cukinia to nasz letni, domowy przysmak. Przyrządzamy ją na wiele sposobów. Dzielę się z Wami przepisem na wyjątkową zapiekankę. Jest smaczna, wygląda atrakcyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Może stanowić samodzielne danie lub być towarzystwem dla mięsnych kotlecików. Smacznego!

Składniki:

  • -dwie młode, małe cukinie
    -cztery duże ziemniaki
    -przyprawa do ziemniaków
    -20 dag sera zółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowo-ziemniaczane puree zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć cukinię i obrać ziemniaki
  • 2. Cukinię (nieobraną) pokroić w grube plastry, lekko podgotować w osolonej wodzie.
  • 3. Ziemniaki ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie.
  • 4. Cukinię odcedzić tak, by zostało w niej niewiele wody.
  • 5. Blenderem zrobić cukiniowe puree.
  • 6. Z ugotowanych ziemniaków za pomocą blendera zrobić puree. Dodać przyprawę do ziemniaków.
  • 7. Połączyć cukiniowe i ziemniaczane puree.
  • 8. Przełożyć puree do naczynia żaroodpornego. Posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować