Cukinia faszerowana ryżem, tuńczykiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek, solę, odstawiam. Ryż gotuję według informacji z opakowania. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam 2-3 minuty, aż ładnie się zeszkli. Dodaję pomidory, oprószam solą i odrobiną cukru, jeśli pomidory są kwaskowe. Gotuję na małym ogniu kilka minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje. Wówczas dodaję ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, mieszam. Doprawiam do smaku pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym (nie żałuję!). Sok powstały w cukiniach wylewam, warzywa układam na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, wypełniam farszem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Komentarze