Crumble, to nic innego jak owoce przykryte pierzynką z kruszonki. Błyskawiczny, podawany na ciepło, zawsze udający się deser. Dodam jeszcze, przepyszny.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- jabłka (duże): 4 sztuki
- sok z cytryny (z połowy sztuki): 0.5 sztuki
- rodzynki (duże): 100 gramów
- rum, wódka lub przegotowana woda (do namoczenia rodzynek): 100 mililitrów
- cukier brązowy (2-3 łyżki): 3 łyżki
- cynamon: 1 łyżeczka
Crumble jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczyć rodzynki.
2.Jabłka obrać (w całości), ściąć z nich niewielkie plastry. W misce jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Dodać namoczone i odciśnięte rodzynki, wymieszać.
3.Przygotować KRUSZONKĘ: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cynamon i stopione masło.
4.Całość lekko wymieszać, kruszonka utworzy się sama. Kruszonkę, oczywiście, można przygotować również w tradycyjny sposób - nie topić masła, tylko wszystkie podane składniki zagnieść "między palcami".
5.Formę żaroodporną (ok. 27x20cm lub o podobnych wymiarach) wysmarować masłem, ułożyć w niej przygotowane jabłka, całość przykryć kruszonką.
6.Zapiekać ok. 30 minut w temp. ok. 200st. Przez pierwsze 15-20minut crumble piec przykryte folią aluminiową, po tym czasie zapiekać bez przykrycia.
7.Deser na talerze przekładać za pomocą szerokiej łopatki (chociaż tak naprawdę nie ma szans, aby po przełożeniu na talerz wyglądał idealnie). Podawać na ciepło.
Komentarze