Crumble jabłkowy

4.5 (176 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Crumble, to nic innego jak owoce przykryte pierzynką z kruszonki. Błyskawiczny, podawany na ciepło, zawsze udający się deser. Dodam jeszcze, przepyszny.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka (duże): 4 sztuki
    - sok z cytryny (z połowy sztuki): 0.5 sztuki
    - rodzynki (duże): 100 gramów
    - rum, wódka lub przegotowana woda (do namoczenia rodzynek): 100 mililitrów
    - cukier brązowy (2-3 łyżki): 3 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka

    - KRUSZONKA:: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - cukier (niecałe 100g): 100 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - masło: 100 gramów

    - masło (do wysmarowania formy): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble

Crumble jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć rodzynki.
  • crumble jabłkowy 2. Jabłka obrać (w całości), ściąć z nich niewielkie plastry. W misce jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Dodać namoczone i odciśnięte rodzynki, wymieszać.
  • crumble jabłkowy 3. Przygotować KRUSZONKĘ: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cynamon i stopione masło.
  • crumble jabłkowy 4. Całość lekko wymieszać, kruszonka utworzy się sama. Kruszonkę, oczywiście, można przygotować również w tradycyjny sposób - nie topić masła, tylko wszystkie podane składniki zagnieść "między palcami".
  • crumble jabłkowy 5. Formę żaroodporną (ok. 27x20cm lub o podobnych wymiarach) wysmarować masłem, ułożyć w niej przygotowane jabłka, całość przykryć kruszonką.
  • 6. Zapiekać ok. 30 minut w temp. ok. 200st. Przez pierwsze 15-20minut crumble piec przykryte folią aluminiową, po tym czasie zapiekać bez przykrycia.
  • 7. Deser na talerze przekładać za pomocą szerokiej łopatki (chociaż tak naprawdę nie ma szans, aby po przełożeniu na talerz wyglądał idealnie). Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować