Crème de céleri - krem z selera

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny ,delikatny krem selerowy. Smakował nawet "niejadkowi" selerowemu.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    1 kg porów (biała część)
    1 kg selera naciowego
    500 ml bulionu wołowego
    500 ml wody
    grzanki
    sól ,pieprz

Crème de céleri - krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu. Pory siekamy ,wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy kilka minut. Seler kroimy na 2-3 cm kawałki ,dodajemy do pora ,zalewamy bulionem i wodą. Całość gotujemy 30 min ,po czym studzimy i miksujemy na gładki krem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem ,ponownie gotujemy przez kilka minut. Zupę podajemy gorącą z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy