Ciasto jagodowo - budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Uformować i
podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na
placek
i wyłożyć nim blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką
tartą) o wymiarach ok. 23X35 cm.
Z litra mleka odlać szklankę i dokładnie wymieszać w niej budynie.
Resztę mleka zagotować dodając 3 łyżki cukru. Zmniejszyć płomień i
na gotujące mleko wlać rozmieszany budyń. Mieszać energicznie tak aby
nie powstały grudki. Zagotować. Gorący budyń wylać na ciasto ,
rozsmarować. Na budyniu rozłożyć umyte i wysuszone jagody. Zakryć
drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec na złoty kolor w temp. 180
st. - 200 st. ok. 40-50 minut. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Moja propozycja.
Zamiast budyniów śmietankowych i waniliowych można użyć budyni
czekoladowych do których pasują wiśnie lub czereśnie (bez pestek).
Komentarze