Przepyszne ciastka mojego pomysłu, który zrodził się z potrzeby wykorzystania bardzo dojrzałego już banana. Zagniotłam kruche ciasto i nadziałam plasterkiem banana, który po upieczeniu utworzył pyszne nadzienie.
30 min
Składniki:
Ciasto na ok. 20 szt. ciastek:
125 g mąki
70 g masła
2 żółtka
30 g cukru pudru
szczypta soli
Ciastka z nadzieniem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banana pokroić na plasterki grubości ok.1 cm. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykrawać małą szklaneczką lub kieliszkiem do wina kółka takiej wielkości by spod położonego na kółku cieście plasterka banana wystawał dookoła brzeg ciasta ok. 2 cm. Przykryć drugim kółkiem ciasta, zlepić brzegi, zrobić falbanki jak w pierogach. Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze