Ciastka z figami

4.49 (149 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasteczka z nadzieniem figowym. Kruche ciasto skrywa tutaj gęste, słodkie nadzienie z samych fig. Podobne jadłam kiedyś we Włoszech, bardzo mi wtedy smakowały.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki pszennej
    50 g cukru
    50 g masła
    1 żółtko
    2 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    200 g suszonych fig (jedno kółko)
    cukier puder do posypania upieczonych ciastek
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać masło, cukier, proszek do pieczenia, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Cienko rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 22x33 cm. Przekroić nożem na dwa długie prostokąty (ok. 11x33 cm). Można też bryłę ciasta podzielić na dwie części i każdą z nich osobno rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 11x33cm
  • 2. Suszone figi zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 15 minut. Wodę odcedzić, figi zmiksować blenderem na gęstą papkę. Podzielić na dwie części.
  • 3. Mokrymi rękami formować gruby wałek ze zmiksowanych fig, kłaść wzdłuż, przez całą długość na środku obu rozwałkowanych płatów ciasta. Przy pomocy papieru do pieczenia (podnosząc go) zawinąć masę figową w rulon ciasta. Ułożyć składaniem do spodu. Lekko spłaszczyć całość dłońmi. Nożem pokroić rulony w ok. 5 cm kawałki. Ułożyć w lekkich odstępach od siebie. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować