Pyszne ciasteczka z nadzieniem figowym. Kruche ciasto skrywa tutaj gęste, słodkie nadzienie z samych fig. Podobne jadłam kiedyś we Włoszech, bardzo mi wtedy smakowały.
40 min
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
1 żółtko
2 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
200 g suszonych fig (jedno kółko)
cukier puder do posypania upieczonych ciastek
Ciastka z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać masło, cukier, proszek do pieczenia, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Cienko rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 22x33 cm. Przekroić nożem na dwa długie prostokąty (ok. 11x33 cm). Można też bryłę ciasta podzielić na dwie części i każdą z nich osobno rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 11x33cm
2.Suszone figi zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 15 minut. Wodę odcedzić, figi zmiksować blenderem na gęstą papkę. Podzielić na dwie części.
3.Mokrymi rękami formować gruby wałek ze zmiksowanych fig, kłaść wzdłuż, przez całą długość na środku obu rozwałkowanych płatów ciasta. Przy pomocy papieru do pieczenia (podnosząc go) zawinąć masę figową w rulon ciasta. Ułożyć składaniem do spodu. Lekko spłaszczyć całość dłońmi. Nożem pokroić rulony w ok. 5 cm kawałki. Ułożyć w lekkich odstępach od siebie. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Komentarze