Ciastka drożdżowe karolinki

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy moja Karolina była mała, zawijałam ją w rożek. Dwuletni kuzyn stwierdził, że te ciastkawyglądają jak Karolinka i stąd ich nazwa.

Składniki:

  • ● 40 dag mąki wrocławskiej
    ● 30 dag margaryny (mocno schłodzonej)
    ● 4 żółtka
    ● 4 białka
    ● 6 dag drożdży
    ● sok z połowy cytryny
    ● cukier waniliowy
    ● marmolada (twarda) lub wiśnie bez pestek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Ciastka

Ciastka drożdżowe karolinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże posypujemy cukrem
    waniliowym i odstawiamy
    na 10 minut. Mąkę i margarynę
    siekamy nożem na stolnicy,
    dodajemy żółtka i drożdże
    z cukrem waniliowym i ponownie
    siekamy. Dodajemy sok
    z cytryny i zagniatamy, robiąc
    to jak najszybciej, aby ciasto
    się nie ogrzało.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy
    i wycinamy szklanką krążki. Na
    krążki nakładamy marmoladę.
    Brzegi smarujemy roztrzepanymi
    białkami. Ciastka sklejamy
    i z wierzchu smarujemy
    białkiem. Tak przygotowane
    obtaczamy w cukrze.
  • 3. Pieczemy w bardzo gorącym
    piekarniku około 15-20
    minut, aż się zrumienią na złoty
    kolor. Po wystudzeniu spody
    ciastek lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować