Gdy moja Karolina była mała, zawijałam ją w rożek. Dwuletni kuzyn stwierdził, że te ciastkawyglądają jak Karolinka i stąd ich nazwa.
Składniki:
● 40 dag mąki wrocławskiej
● 30 dag margaryny (mocno schłodzonej)
● 4 żółtka
● 4 białka
● 6 dag drożdży
● sok z połowy cytryny
● cukier waniliowy
● marmolada (twarda) lub wiśnie bez pestek
Ciastka drożdżowe karolinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże posypujemy cukrem
waniliowym i odstawiamy
na 10 minut. Mąkę i margarynę
siekamy nożem na stolnicy,
dodajemy żółtka i drożdże
z cukrem waniliowym i ponownie
siekamy. Dodajemy sok
z cytryny i zagniatamy, robiąc
to jak najszybciej, aby ciasto
się nie ogrzało.
2.Ciasto rozwałkowujemy
i wycinamy szklanką krążki. Na
krążki nakładamy marmoladę.
Brzegi smarujemy roztrzepanymi
białkami. Ciastka sklejamy
i z wierzchu smarujemy
białkiem. Tak przygotowane
obtaczamy w cukrze.
3.Pieczemy w bardzo gorącym
piekarniku około 15-20
minut, aż się zrumienią na złoty
kolor. Po wystudzeniu spody
ciastek lukrujemy.
Komentarze