Ciasteczkowe walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z cukrem, dodać jajko i aromat oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zaraz po zagnieceniu cienko rozwałkować i foremkami wyciąć serduszka, ułożyć na natłuszczonej blaszce.
2.Piec w gorącym piekarniku do uzyskania złotego koloru, upieczone rozłożyć na stole i wystudzić
3.Masa plastyczna: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i glukozę, kiedy syrop przestygnie dodać cukier puder i dosypując małymi porcjami zagniatać do uzyskania twardości plasteliny, gotową masę zabarwić barwnikiem spożywczym na czerwono i bardzo cieniutko rozwałkować. Taką samą foremką jak ciastka wyciąć serduszka z masy.
4.Zimne ciastka posmarować cienką warstwą marmolady i przykryć cukrowym serduszkiem delikatnie je dociskając.
5.Tak przygotowane ciastka same w sobie są ładne, ale można je dodatkowo ozdobić gęstym lukrem i zostawić do zastygnięcia.
Komentarze