Każdy ciasteczkowy smakosz będzie zadowolony dostając w prezencie taki las choinek. Ciasteczka są delikatnie kruche i lekko kwaskowe w smaku, upieczone bez proszku do pieczenia.
Łatwy
Składniki:
- mąka pszenna (krupczatka lub tortowa): 250 gramów
- żurawina suszona: 100 gramów
- masło (miękkie): 150 gramów
- cukier puder: 80 gramów
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- żółtka: 2 sztuki
- sól: 1 szczypta
Ciasteczkowe choinki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż uzyskasz jasny i puszysty krem. Dodaj żółtka, sok z cytryny, szczyptę soli i zmiksuj. Teraz miksując na najniższych obrotach miksera dodaj partiami przesianą mąkę.
2.Żurawinę bardzo drobno pokrojoną dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
Z ciasta ulep kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
3.Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5-6 mm i wycinaj foremką ciastka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 10 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie wystudź na kratce kuchennej.
Komentarze