Ciasteczkowe choinki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Każdy ciasteczkowy smakosz będzie zadowolony dostając w prezencie taki las choinek. Ciasteczka są delikatnie kruche i lekko kwaskowe w smaku, upieczone bez proszku do pieczenia.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (krupczatka lub tortowa): 250 gramów
    - żurawina suszona: 100 gramów
    - masło (miękkie): 150 gramów
    - cukier puder: 80 gramów
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Ciasteczkowe choinki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż uzyskasz jasny i puszysty krem. Dodaj żółtka, sok z cytryny, szczyptę soli i zmiksuj. Teraz miksując na najniższych obrotach miksera dodaj partiami przesianą mąkę.
  • 2. Żurawinę bardzo drobno pokrojoną dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
    Z ciasta ulep kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Ciasteczkowe choinki z żurawiną 3. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5-6 mm i wycinaj foremką ciastka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 10 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie wystudź na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować