Pierwszy raz ciasteczka jadłam jakieś dwadzieścia lat temu .Teraz ponownie przypomniałam sobie o pewnym przyrządzie i bardzo prostym sposobie na zadowolenie najbliższych kiedy mają ochotę na coś słodkiego
Składniki:
1 szkl. mleka
1 szkl mąki pszennej(czubata)
2 jajka
op cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Ciasteczka rozetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko,mąkę,jaja,cukier waniliowy wymieszać(ciasto musi być dość gęste)gotowe ciasto odstawić na ok 1 h do lodówki.Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki. Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować). Rozetke wsadzic do tłuszczu i również rozgrzać.
2. Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymać tak długo aż skwierczy
3. następne zanurzyć w tłuszczu. Powinna sama po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomóc sobie np. patyczkiem do szaszłyka). Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem :) Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami.
Komentarze