Ciasteczka " pastelowe róże" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukier i miksujemy ok. 2 minuty. Pod koniec dodajemy jajka oraz wanilię i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i miksujemy, aż wszystkie składniki będą połączone. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie oprószamy stolnicę mąką i przekładamy ciasto, które delikatnie wałkujemy ( może się przyklejać do wałka, aby tego uniknąć należy podsypywać ciasto mąką ) na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka wykrawamy okrągłą foremką lub szklanką o śr. 6 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy przez ok. 10-12 min. do lekkiego zarumienienia boków ciastek. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło miksujemy przez 2-3 minuty, następnie dodajemy przesiany cukier puder, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny oraz mleko, łączymy mikserem. Jeśli masa będzie mocno gęsta można dodać więcej mleka. Przygotowany krem dzielimy na 3 części dodając do jednej żółty barwnik, do drugiej czerwony, a do trzeciej niebieski ( każdego po 1-2 kropli ). Każdą cześć mieszamy do momentu, aż kolor będzie idealnie rozprowadzony. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i na środku wyciskamy niewielką ilość masy tworząc spiralę ( u mnie 3 wyciśnięte okręgi).
Komentarze