Ciasteczka drożdżowe

4.5 (173 ocen)

  • 3 min

Przepis jest wygrzebany z zeszytu mojej mamy, jest bardzo prosty i tani.

  • 3 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    1margaryna
    4dkg drożdży
    Śmietana, ile zabierze ciasto

    Dodatkowo:
    Cukier kryształ
    1 białko
    Marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać do niej pokruszone drożdże, zetrzeć na tarce margarynę. Posiekać wszystko ze sobą, dodawać śmietanę, tyle by ciasto zarobiło się i było elastyczne. Z tak przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki ok. 4mm grubości i wykrawać ciasteczka. Połowę robić z dziurką, połowę bez. Ciastko bez dziurki smarujemy pędzelkiem roztrzepanym białkiem jaja, przykrywać ciastkiem z dziurką i maczać w cukrze. Takie przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Dziurki ciasteczek napełnić marmoladą i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180stopni. Piec, aż ciasteczka się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować