Ciasteczka chałwowe

0 (0 ocen)

Ciastka o smaku chałwy, o konsystencji chałwy i są tak samo pyszne!

Składniki:

  • 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
    2 łyżki mleka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru (w tym opakowanie cukru waniliowego)
    100g masła
    ziarna sezamu do posypania

Ciasteczka chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło podgrzewamy w mikrofalówce by trochę zmiękło (lub kilkanaście godzin wcześniej wyjmujemy z lodówki).
  • 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę.
  • 3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je dociskając widelcem. Posypujemy ziarnami sezamu.
  • 4. Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy