Te ciasteczka mają szczególną cechę, są pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze pyszniejsze po ozdobieniu kajmakiem i migdałem, a najpyszniejsze jest ostatnie :)
Ciasteczka czekoladowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do wrzącej wody i gotować dwie godziny, pilnując żeby puszka była cały czas zakryta wodą.
2.Po godzinie przygotować ciasto z wyżej podanych składników. Najlepiej przygotować je metodą "muffinkową" - do jednej miski dodać składniki suche - mąkę, kakao, kawę rozpuszczalną, cukier, cukier waniliowy, sol i proszek do pieczenia. W drugiej utrzeć masło z cukrem i dodać żółtko oraz 1 łyżkę śmietany. Zawartość obu misek polączyć i wyrobić ciasto.
3.Z kuli ciasta odejmować kawałki wielkość orzecha włoskiego i w rękach formować kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej porcji wychodzi 30 ciasteczek.
4.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciastka piec około 15-20 minut, aż zaczną mocno pachnieć. Wyjmować gorące. Po wyjęciu trzonkiem drewaninej łyżki uformować w nich wgłębienia.
5.Po dwóch godzinach gotowania puszki z mlekiem skondensowanym, puszkę wyjąć z wody, otworzyć i łyżeczką do kawy nabierac po trochę kajmaku. Powoli wlewać je do wgłębień w ciasteczkach - pozostawiając odrobinę miejsca na mogdały. Dekorować migdałami.
Uwaga - puszka mleka skondensowanego to za dużo na 30 ciasteczek, dlatego najlepiej zrobić 2 porcje od razu.
Komentarze