Ciasteczka cynamonowe z marcepanem, migdałami i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cynamon, szczyptę soli, pół szklanki cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę.
Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2.Mielone migdały i 2 łyżki rumu dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30 cm.
3.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 X 30cm.
Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Na ciasto położyć wałek z masy marcepanowej i zwinąć.
Powstałe 3 wałki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.
4.Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.
5.Pozostałe pół szklanki cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami rumu.
Jeszcze ciepłe wałki posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi. Polać polewą czekoladową.
Ostudzić na kratce z piekarnika. Kolejno pokroić na plasterki o grubości około 1,5 cm.
Komentarze