Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym

4.41 (171 ocen)

  • 35 min

Smaczne i pożywne ciasteczka na drugie śniadanie - idealne dla dbających o wagę. Odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy. Z podanego przepisu wychodzi ok 35 ciastek.

  • 35 min

Składniki:

  • 400 gram płatków owsianych górskich
    100 gram otrębów owsianych lub innych
    3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    1 i 1/2 szklanki rodzynek
    1 banan
Wystaw ocenę:

4.41 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Przekąski

Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp płatki owsiane i otręby do miski i zblenduj ale niezbyt dokładnie. Dzięki temu, ciasto będzie się łatwiej formować, tak jak wtedy gdybyśmy dodali mąki. Wsyp rodzinki lub inne bakalie.
  • 2. W osobnym naczyniu zblenduj banana, roztopiony olej kokosowy, jajka oraz miód. Wymieszaj z suchymi składnikami.
  • 3. Z ciasta formuj kulki a następnie rozpłaszczaj je dłonią. Jeśli masa się trudno lepi dodaj trochę wody.
  • 4. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180C przez ok 20 min.

Porady

W ciasteczkach sprawdzą się dowolne bakalie. Można również zrezygnować z miodu - rodzynki oraz banan zapewnią wystarczająca słodycz ciasteczkom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować