Ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chrupiące i czekoladowe -to to co u mnie znika natychmiast po ostygnięciu, udało mi się zrobić zdjęcia w ostatniej chwili, część jeszcze się lepiła:)

  • 30 min

Składniki:

  • 100g masła
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki mleka
    2 kopiate łyżki kakao ( ciemnego)
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    20 g orzechów włoskich
    garść rodzynek- jeżeli są bardzo suche to namaczamy
    garść słonecznika
    garść płatków kukurydzianych
    szczypta chili i soli

Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane i rozdrobnione orzechy prażymy przez kilka minut na suchej patelni.


    Rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier i kakao- wszystko zagotowujemy mieszając cały czas tak, żeby nie było grudek z kakao- ściągamy z ognia.

    Dodajemy płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki i słonecznik- całość dokładnie mieszamy.


    Na papierze do pieczenia formujemy ciasteczka i odstawiamy do ostudzenia.

Porady

sypkie dodatki można zmieniać w/g własnego smaku czy zawartości spiżarni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy