Ciasteczka mocno czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

coś dla łasuchów, a szczególnie dla tych którzy kochają czekoladę

  • 45 min

Składniki:

  • 1 jajko
    125 g masła
    100 g cukru
    200 g czekolady (2x100g)
    2 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki

Ciasteczka mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z roztopionym masłem i cukrem za pomocą ubijaczki lub mikserem
  • 2. Połowę czekolady rozpuścić, a połowę drobno pokroić w kostkę
  • 3. Do wcześniej zmiksowanej masy dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao, proszek do pieczenia, mąkę, a na koniec kawałki czekoladowe i dokładnie wymieszać.
  • 4. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut
  • 5. Po wyjęciu uformować z ciasta kulki i położyć na blaszce wyłożonej pergaminem i spłaszczyć. Piec 10 minut w 190 stopniach.

    Smacznego!

Porady

Do masy można dodać szczyptę chili, wtedy ciasteczka nabierają wyjątkowego smaku, lub wiórków kokosowych. wyjątkowo smakują z mlekiem lub jako dodatek do kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy