Zemsta teściowej - nazwa intrygująca, ale zapewniam, że ciasto jest wyśmienite. Trochę pracochłonne i czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
250 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
60 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki wiśniowej
1 szklanka soku wiśniowego
2 szklanki wody
wiśnie np. z syropu (100 g)
0,5 l śmietany kremówki 30%
2 małe śmietan fixy
Ciasto zemsta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, żółtek oraz margaryny wyrobić i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części.
2.Jedną cześć rozwałkować, lekko podsypując mąką i za pomocą wałka przełożyć na blachę (u mnie 24x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
3.Drugi kawałek ciasta również rozwałkować i przełożyć do formy. Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę, którą wyłożyć na ciasto, a na końcu posypać płatkami migdałów. Piec ok. 35 min. w temperaturze 150°C.
4.Na upieczone i ostudzone ciasto rozłożyć wiśnie.
5.Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, dolać sok wiśniowy. Kiedy stężeje wylać na wiśnie. Włożyć do lodówki.
6.Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z śmietan fixem. Wyłożyć na galaretkę.
7.Kremówkę przykryć drugą częścią ciasta (bezową). Ciasto włożyć do lodówki.
Komentarze