Ciasto ze śliwkami i pianką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Mąkę łączymy z masłem. Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm.
2.Śliwki przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Owoce układamy na cieście na blaszce.
3.Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy. Na końcu dodajemy kokos. Delikatnie mieszamy. Pianę wykładamy na owoce na blaszce, wyrównujemy.
4.Na pianę ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze