Ciasto ze śliwkami i pianką kokosową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealny deser do kawy. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki,
    12 dag masła,
    3,5 łyżki cukru,
    3 żółtka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1,5 dag drożdży,
    1,5 łyżki śmietany 18%;
    Piana kokosowa:
    3 białka,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    10 dag kokosu,
    Dodatkowo:
    1/2 kg śliwek,
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i pianką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Mąkę łączymy z masłem. Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm.
  • 2. Śliwki przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Owoce układamy na cieście na blaszce.
  • 3. Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy. Na końcu dodajemy kokos. Delikatnie mieszamy. Pianę wykładamy na owoce na blaszce, wyrównujemy.
  • 4. Na pianę ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować