Ciasto ze śliwkami do góry nogami pod powidłową pianką

5 (168 ocen)

  • 30 min

Ja i moi domownicy jesteśmy nim zachwyceni!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x30cm
    Ciasto:
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2,5 szklanki mąki
    250g margaryny
    32g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 – 600g śliwek do wyłożenia ciasta

    Masa śmietanowo – powidłowa:
    330ml śmietany 30%
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    5 – 6 łyżek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Ciasto ze śliwkami do góry nogami pod powidłową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Śliwki umyć, wypestkować i ułożyć skórką do góry, na dnie blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Margarynę roztopić i schłodzić. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę. Na koniec partiami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem, całość delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym ciastem zalać ułożone śliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obrócić, aby śliwki znalazły się na górze, delikatnie zdjąć papier. Wystudzić.
  • 2. Masa śmietanowo – powidłowa:Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać powidła i lekko tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować, przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować