Ciasto ze śliwkami do góry nogami pod powidłową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Śliwki umyć, wypestkować i ułożyć skórką do góry, na dnie blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Margarynę roztopić i schłodzić. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę. Na koniec partiami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem, całość delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym ciastem zalać ułożone śliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obrócić, aby śliwki znalazły się na górze, delikatnie zdjąć papier. Wystudzić.
2.Masa śmietanowo – powidłowa:Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać powidła i lekko tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować, przechowywać w lodówce.
Komentarze