4 jajka
1 szklanka maki pszennej
Pol szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
40 dag śliwek węgierek
300 ml śmietany krewki
2 op śmietan fixe
Pol szklanki wody
400 g jogurtu naturalnego
Pol tabliczki czekolady gorzkiej
Ciasto ze śliwką węgierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia .Piec ok.30 min. w 180C .Ostudzić .Śliwki myjemy ,pozbawiamy pestek,przekładamy do rondelka dodajemy cukier i gotujemy ok 10 min, zestawiamy z ognia. Na ostudzony biszkopt wykładamy śliwki które gotowały się w garnuszku,odcedzając je od soku. Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody dodajemy sok który wytworzył się w trakcie gotowania śliwek, jogurt i mieszamy .Odstawiamy by zaczęło tężeć.Gdy lekko stężeje dodajemy posiekaną drobno czekoladę i wykładamy na biszkopt ze śliwkami. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu, i wykładamy na zastygniętą galaretkę .Wierzch posypujemy 3-4 śliwkami pokrojonymi w drobną kosteczkę .
Komentarze