Ciasto z ricottą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne ciasto z serowym wnętrzem

  • 20 min

Składniki:

  • TORTOWNICA 26CM

    Na ciasto:
    400 g mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 jaja
    150 g cukru
    200 g masła rozpuszczonego
    szczypta soli
    skórka otarta z cytryny

    Na nadzienie:
    500 g ricotty
    1 kieliszek rumu
    1 jajo
    100 g cukru
    cukier puder do posypania

Ciasto z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i skórkę cytrynową - dodajemy do mąki i zagniatamy na gładkie ciasto.
  • 2. Rozwałkowujemy na dwa placki - jeden większy i jeden mniejszy. Dużym plackiem wykładamy formę.
  • 3. Ricottę mieszamy z cukrem, rumem i jajem - wykładamy na ciasto w formie.
  • 4. Na wierzchu układamy mniejszy placek i zaklejamy brzegi ciasta.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy