Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Doda cukier i żółtka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy-delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Blaszkę wyłoży papierem do pieczenia. Na środek blaszki (wym 25/30) wylewać na przemian po 2 łyżki ciasto ciemne i ciasto jasne. Piec ok 30 min temp 180*C.
Krem;
W 0,5 szkl mleka rozpuścić proszki budyniowe i dodać utarte wcześniej żółtka. Pozostałe mleko ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masę budyniowo-jajeczną. Ugotować budyń. Wystudzić. Gdzy budyń będzie zimny dodać go do utartego masła i zrobić krem.
Galaretki rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu.
Przełożenie;
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem. Na krem ułożyć ptasie mleczko (zostawiając po ok 0,5cm wolnego miejsca między kostkami ptasiego mleczka). Gdy ułożymy ptasie mleczko wylać tężejącą galaretkę. Gdy galaretka już stężeje ułożyć na wierzch drugą część ciasta. Smacznego.
Komentarze